Film från hela världen på bio

Om WWC

År 2012 hade 216 filmer premiär i Sverige, varav endast åtta var från andra delar av världen än USA och Europa.¹ Det vill vi ändra på! Folkets Hus och Parker har därför startat filmnätverket World Wide Cinema där vi presenterar breda och aktuella filmer från hela världen på biografer över hela Sverige.

Under våren 2013 visar vi den Saudiarabiska filmen Den gröna cykeln och den 19 april är det sverigepremiär för den chilenska storfilmen NO.

För att hitta rätt filmer samarbetar vi med de distributörer som också vill gå i bräschen för ett bredare filmutbud så som Atlantic Film, Folkets BioTriArt Film och Turkiskfilm. Viktiga är också filmfestivaler som exempelvis Stockholms Filmfestival och Malmö Arab Film Festival och Latin Amerika i Fokus vars breda och spännande utbud förtjänar att möta sin publiken i hela landet.

Under våren 2012 visade vi den egyptiska filmen Kairo 678, den turkiska svarta komedin Slutstation: Frihet samt den chilienska filmen Bombal. Hösten 2012 visade vi jordanska romantiska dramat A 7 Hour Difference samt Jag vill tacka livet om den chilenska sångerskan och nationalhjälten Violeta Parra.

Projektet World Wide Cinema är en del av folkrörelsen Folkets Hus och Parker med stöd av Stiftelsen Framtidens Kultur och Svenska Filminstitutet.

¹ Källa: Svenska Filminstitutet.